Bestuur, (wijk)organisatie, burgerzaken en financiën

Prestaties

3.1 Door lobby willen we niet alleen profileren en beïnvloeden maar ook aanvullende financiering regelen

Prestaties

Wat hebben we gedaan in 2020?

3.1.1 Wij realiseren vanaf 2020 jaarlijks gemiddeld voor tien projecten (co)financiering

Toelichting

De resultaten van beleidsbeïnvloedende lobby laten zich moeilijk concretiseren. Dit is anders bij resultaten in de sfeer van cofinanciering.

Public Affairs gaat over beleidsbeïnvloeding, profilering, netwerken en financiering. Binnen beleidsbeïnvloeding zijn de resultaten vaak indirect en lastig meetbaar te maken. Het gaat over het creëren van haakjes waarvan je maanden of jaren later de vruchten plukt. Een voorbeeld zijn de mobiliteitshubs die n.a.v. onze input in de provinciale mobiliteitsvisie terecht zijn gekomen. En de aandacht voor de thema’s veiligheid en vergroening in de agenda van de Euregio Rijn-Waal. Andersom betekent niet participeren dat je volgend i.p.v. agendasettend bezig bent. Een onderwerp dat onze aandacht op dit moment vraagt is het stikstofdossier. We onderhouden een ambtelijk en bestuurlijk netwerk, hebben ons geprofileerd via een opiniestuk en position paper, en onze projectaanpak krijgt vorm. Onze inbreng vanuit Apeldoorn en de Cleantech Regio is overgenomen in de uitvoeringsagenda van provincie Gelderland. In hoeverre dit ook een kwantificeerbare bijdrage zal opleveren zal in de toekomst pas blijken.

Op het gebied van netwerken en profileren was 2020 een moeilijk jaar. ‘Normaliter’ zouden we meer hebben ingezet op werkbezoeken, congressen et cetera, maar door de coronamaatregelen ging dat niet. Richting de Tweede Kamerverkiezingen hebben we, in samenwerking met beide provincies en de andere regio’s in Oost Nederland, een campagne opgezet om aandacht te vragen voor de kansen in onze regio. De plannen die er lagen voor werkbezoeken proberen we in digitale vorm door te laten gaan. Ook stonden er oorspronkelijk voor zowel de Cleantechregio als de Veluwe een bezoek aan Brussel in de planning. Deze konden helaas niet doorgaan, maar hebben we vervangen door andere acties en hopelijk kunnen richting eind van het komende jaar alsnog dergelijke bezoeken plaatsvinden.

 (Co)financiering is een indicator die goed meetbaar is, dit in tegenstelling tot beïnvloeding, netwerken en profilering. Daarom hebben we deze opgenomen in de MPB. Tegelijkertijd, ook hier, nogmaals de toelichting dat public affairs altijd een samenloop van activiteiten is.
Op de vraag naar het behalen van het streven om jaarlijks 10 projecten te helpen in aanvullende financiering, kunnen we in 2020 volmondig ‘ja’ op zeggen. Het totaal overzicht aan binnengehaalde financiering is lastig te geven, deze komen op verschillende plekken in de organisatie (per werkveld)  binnen. We noemen er een aantal die er dit jaar uitsprongen:  aan een aantal Apeldoornse projecten in de Regio Deals Veluwe en Cleantech (in totaal 12,5 miljoen en 7,5 miljoen euro), de proeftuin aardgasloze wijken (7,3 miljoen) en subsidie voor Beleef het Apeldoornse Kanaal (ca. 2,5 miljoen). Dat zijn projecten van forse omvang die het melden waard zijn. Maar het gaat ook om kleinere projecten als Volunteers 2.0 wat we vanuit de Euregio zijn gestart, subsidies voor monumentenzorg of voor het energiepunt (Energieloket), extra financiële middelen voor het aanvragen van de woningbouwimpuls (50.000 euro) en een aantal infrastructurele projecten die financiering hebben ontvangen. In die laatste categorie zitten onder het meer fietspad langs Kanaal Noord, de tunnel in Osseveld, de parkeergarage Koningshaven en het regionale programma ‘slimme en schone mobiliteit’.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 13:02:56 met de export van 06/15/2021 12:34:10