Openbare ruimte

Prestaties

3. Realiseren van een duurzame en toekomstbestendige leefomgeving met aandacht voor kwaliteit

De openbare ruimte is het bindmiddel in onze samenleving. Het vormt de basis voor het openbare leven. Het is de plek waar mensen elkaar ontmoeten, naar hun werk gaan, spelen, sporten en ontspannen. Het beheer van de openbare ruimte is daarmee een belangrijk werkterrein van de gemeente.

Thema’s als hittestress, wateroverlast, circulaire economie en biodiversiteit vervullen in ons werk een grote rol. Wij ervaren dit aan den lijve wanneer we bijvoorbeeld kijken naar de effecten van de droogte, piekbelastingen bij regen en oprukkende invasieve soorten zoals de Japanse Duizendknoop.

Slim beheer draagt bij aan het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen. Sterker nog, slim beheer is noodzakelijk om veel van de doelstellingen te behalen. Tegelijkertijd zijn grote delen van de infrastructuur, beplantingen en andere delen van de fysieke leefomgeving die in de naoorlogse periode zijn gebouwd nu aan vervanging toe. Dit is daarom hét moment om de verbinding te zoeken tussen de inrichting en het beheer van de openbare ruimte en de maatschappelijke opgaven op andere beleidsterreinen.

Schoon, heel en veilig vormen de basis. In de Turap en de Jaarrekening geven we aan op welke wijze we hieraan invulling geven conform uw Motie 11 van 8-11-2018 aangaande het onderhoud. Onze ambities liggen echter hoger. We willen groene toekomstbestendige wijken realiseren en beheren. Er zijn door uw raad strategische doelen bepaald, waaraan invulling wordt gegeven.

In ons werk combineren we fysieke en sociale maatregelen. Dit doen we door inzet van mensen uit de participatiewet, de leerwerksettings en vormen van arbeidsmatige dagbesteding. Ook voeren we in 2020 grote projecten uit, denk aan de revitalisatie van verouderde wijken, het verder verbeteren van de kwaliteit van wegen en de coördinatie op het vervangen van 55 kilometer aan gas en waterleidingen. Naast de grote ontwikkelingen zijn we direct inzetbaar bij knelpunten. Van gladheid tot de eikenprocessierups en van rioolverstoppingen tot de Japanse Duizendknoop.

Wat hebben we bereikt in 2020?

Het belang van een goed beheerde openbare ruimte is het afgelopen jaar alleen maar toegenomen. Onze inwoners hadden door de Coronapandemie letterlijk en figuurlijk ruimte nodig en zochten die veelal dicht bij huis. Er is veel extra inzet gepleegd om de ruimte bieden; van het nemen van verkeersmaatregelen tot het rijwielvrij maken van de winkelstraten. Van acute inzet door de Storingsdienst tot het verwijderen van het toenemende zwerfafval.

We pakken het beheer planmatig aan. Hierbij hebben we in 2020 gekeken naar de plekken waar naast onderhoud ook vervangingen nodig waren. Naast het beheersen van risico’s kijken we ook naar het bereiken van ambities rondom bijvoorbeeld klimaatadaptatie en circulair werken. Het geheel aan afwegingen, hebben we benoemd in ons beheerprogramma dat het college eind 2020 besprak en eind januari 2021 in de PMA is besproken.

We zijn gestart met de uitvoering van de revitaliseringsprojecten in De Maten, Zuid en Zevenhuizen. Daarnaast voeren we regie op de vervanging van de verouderde water- en gasleidingen. In 2020 is er ook op grote schaal gewerkt aan het aanleggen van glasvezel in onze gemeente.

In 2020 hebben we weer mensen via onze leerwerksettings in groen, infra, bouw, catering en schoonmaak naar een passende baan geleid. Daarnaast hebben we mensen vanuit de participatiewet in dienst genomen en via BBL trajecten ondersteund. We hebben in 2020 de hoogste trede voor sociaal ondernemen behaald.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 13:02:56 met de export van 06/15/2021 12:34:10