Openbare ruimte

Prestaties

2. Een royaal en veerkrachtig groen-blauwe omgeving voor mens, dier en natuur

Apeldoorn is een gemeente met groene veerkracht! We worden gekend en geroemd als een prettige groene gemeente en staan er voor om dat te blijven en te versterken. Dat doen we omdat we daarmee een aantrekkelijke, leefbare en gezonde omgeving willen blijven bieden aan onze bewoners, bedrijven en bezoekers. Dat houdt in dat we inzetten op een stad en ommeland met een robuuste groenblauwe hoofdstructuur als ruggengraat. En dat we de inrichting van de openbare ruimte zo vormgeven dat het tegen een stootje kan. Sterker nog, dat we de hoeveelheid soorten planten en dieren in stand kunnen houden en zelfs vergroten, bij alle ingrepen die we (moeten) doen in onze openbare ruimte. Niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst. Want we weten dat klimaatverandering, afnemende biodiversiteit en verschralende bodemvitaliteit ons kwetsbaar maakt. Effecten als wateroverlast, hittestress, droogte, soortenarmoede en uitgeputte bodems zijn te verwachten. Als we niets doen krijgen we daar last van. Door meer groen en robuuster groen, door klimaatadaptief de openbare ruimte in te richten en natuurinclusief te ontwikkelen, beperken we die kwetsbaarheid.

Het college stelt zich ten doel, dat Apeldoorn koploper blijft als het gaat om klimaatadaptatie door onder meer in te zetten op groene daken en gevels en afkoppelen van regenwater. We zetten ook in op een grote rijkdom aan planten en dieren op de Veluwe. Wij slagen erin een balans te vinden tussen toerisme en ecologie. Over vier jaar is er een grotere biodiversiteit.

Wat hebben we bereikt in 2020?

In 2020 zijn een flink aantal activiteiten en projecten uitgevoerd en gestart die bijdragen aan een meer klimaatbestendige, aantrekkelijke, vitale en leefbare stad. Deze projecten zijn geïnitieerd vanuit het programma Klimaatadaptatie & Natuur via het Uitvoeringsprogramma Groen en Biodiversiteit (Groenplan en Ecogids) en het gemeentelijk Rioleringsplan.

Om de doelen te bereiken is ingezet op het ontwikkelen van een klimaat -en natuurinclusieve manier van denken, werken en ontwikkelen met een divers pakket aan maatregelen. Dit is terug te zien in de inzet voor groen, natuur en water in de Binnenstadsvisie, Apeldoorn 2040, Omgevingsvisie, de Groene mal voor het buitengebied en het instrument Natuurinslusief en Klimaatadaptief ontwikkelen. De visies en het instrument bevinden zich nog in verschillende planstadia.

De initiatieven en projecten zijn tot stand gekomen via drie uitvoeringslijnen:
- Meekoppelen: samen optrekken bij ingrepen in de openbare ruimte, bij infrastructuur en ruimtelijke ontwikkelingen. Voorbeelden zijn diversen afkoppelprojecten bij wegenprojecten, zoals De Dreven, Koperweg, Kostverloren en een aantal straten in de Parkenbuurt. Daarnaast lopen de voorbereidingen voor extra groen langs wegen oa bij de reconstructie van 1e Wormenseweg;
- Stimuleren: het stimuleren van maatregelen bij particulieren, woningcoöperaties, instellingen, bedrijven en ondernemingen. Voorbeelden zijn de ontwikkeling van de webpagina Groen Doen, waarbij bewoners en bedrijven handreikingen krijgen voor het vergroenen van hun eigen omgeving. Hieraan gekoppeld zijn stimuleringsregelingen als de groeninitiatieven regeling (8 initiatieven in 2020) en de subsidieregeling voor afkoppelen regenwater en groene daken (ruim 200 aanvragen in 2020);
- Autonoom: realisatie van zelfstandige klimaatadaptatie en biodiversiteitsprojecten. Voorbeelden zijn vergroening in Osseveld (De linie) en de extra voorzieningen in het  Zuiderpark, maar ook kleinschalige projecten als twee Tiny Forests, bijenhotels, lesmateriaal voor scholen. Samen met de provincie is 6,5 ha nieuw bos in voorbereiding als klimaatbos.

In 2020 zijn een aantal belangrijke resultaten geboekt in het verblauwen en vergroenen van de Binnenstad. Zo is de nieuwe verbinding van de Grift aangelegd tussen de Hofstraat-Kanaalstraat en de Beurtvaartstraat. In de Grifthof is het verhard oppervlak afgekoppeld en komt er extra groen. De Marktstraat-Beekstraat heeft een nieuw gezicht gekregen met de Marktstroom, afgekoppeld straatoppervlak en daken en de toevoeging van extra groen in gevels en beplanting. Dit alles vaak samen met de lokale ondernemers. In de Kanaalstraat-Noord en Molenstraat Centrum is verharding vervangen door groen.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 13:02:56 met de export van 06/15/2021 12:34:10