Milieu

Prestaties

1. Het verkleinen van de ecologische voetafdruk van Apeldoorn

De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld om als organisatie haar ecologische voetafdruk te verkleinen. We werken  samen met onze bewoners en bedrijven om hun impact te verkleinen. Deze samenwerking kan verschillende vormen aannemen. Waar nodig en mogelijk voeren we als gemeente de regie. Een andere keer zijn we partner en zo één van de betrokken partijen. En tot slot kan onze rol ondersteunend zijn voor bewoners en bedrijven door hen inzicht te geven in welke stappen mogelijk zijn om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en goede initiatieven een podium te geven.

Wat hebben we bereikt in 2020?

Wij hebben de ecologische voetafdruk van Apeldoorn verkleind door uitrol van Recycleservice 2025. Het omgekeerde inzamelen is succesvol en heeft geresulteerd in een hoeveelheid fijn restafval van 65 kg per inwoner per jaar waardoor we een van de koplopers in Nederland zijn geworden en het gestelde tussendoel voor 2020 van 80 kg hebben gehaald. Daarnaast was het scheidingspercentage 80% waardoor deze ingezamelde grondstoffen weer een circulaire toepassing kunnen krijgen.
Door een tweetal grondwatersaneringen en maatregelen op het gebied van mobiliteit is Apeldoorn naast een stukje schoner ook stiller geworden. Er zijn elektrische bussen gaan rijden en diverse laadvoorzieningen voor elektrische auto’s bijgekomen. Een mobiliteitsvisie voor de binnenstad is afgerond waarbij het primaat wordt gegeven aan de voetganger en fietser. Nadere informatie hierover vind u in programma 3.4.  

Daarnaast hebben we de afgelopen jaren als gemeente ook veel geïnvesteerd in het informeren, adviseren en activeren van inwoners en bedrijven om energie te besparen en zelf energie op te wekken. Ondanks al deze acties blijkt uit onze cijfers dat we wel achterlopen op de ambitie. Uit de cijfers blijkt dat we eind 2018 in Apeldoorn op 4,7% energieneutraliteit zitten, terwijl dat volgens het Versnelling Plus-scenario 6% zou moeten zijn. Het uiteindelijke doel is om voor 2050 energieneutraal te zijn. We lopen achter op de ambitie, maar dat betekent niet dat we de afgelopen jaren weinig hebben gedaan. Het laat alleen wel zien wat voor een grote opgave de energietransitie is en dat we alle duurzame initiatieven en projecten nodig hebben, om ook maar enigszins te kunnen voldoen aan onze eigen ambities. Het is op alle terreinen én, én. Ergens iets niet doen, is bijna niet ergens anders te compenseren.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 13:02:56 met de export van 06/15/2021 12:34:10