Maatschappelijke ondersteuning

Prestaties

1.2 Ondersteunen

Prestaties

Wat hebben we gedaan in 2020?

1.2.2 Kwetsbare inwoners kunnen zo mogelijk zelfstandig wonen

Toelichting

De focus ligt op: herstel in de eigen omgeving, het stimuleren van de zelfredzaamheid en de participatie en het zo goed mogelijk zelfstandig wonen. We zien dat woningen niet altijd voldoende geschikt zijn om thuis te blijven wonen
Met lokale samenwerkingspartners hebben wij de lokale opgave wonen en zorg in beeld gebracht. Met de regiogemeenten en regionale partners hebben wij een verdieping aangebracht op de regionale opgave rondom Beschermd Wonen. In 2021 wordt hier verder invulling aangegeven.

1.2.1 De ondersteuningsvraag van onze inwoners is het uitgangspunt

Toelichting

De ondersteuning sluit zoveel mogelijk aan bij de identiteit en de levenswijze van deze inwoner en kent verschillende vormen.
Vaak gaat het om een combinatie van verschillende voorzieningen, waarbij altijd eerst wordt gekeken naar wat iemand zelf kan, al dan niet met behulp van het sociale netwerk. We zorgen ervoor dat inwoners zo lang mogelijk in de eigen woonomgeving kunnen blijven.

1.2.3 Onze dienstverlening gaat uit van de behoeften van kwetsbare inwoners

Toelichting

Uitgangspunt in onze dienstverlening is te streven naar normalisering en te streven naar het versterken van de sociale veerkracht. Inwoners lossen zoveel mogelijk vragen en problemen zelf op, met steun van het eigen netwerk en/of door de steun van maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Tegenslag hoort bij het gewone leven en leidt niet vanzelfsprekend tot professionele hulpverlening. Voor degenen die het echt nodig hebben levert de gemeente adequate ondersteuning op maat. Dat kan door de inzet van algemene voorzieningen en/of door de inzet van maatwerkvoorzieningen. Daarbij kan een combinatie worden gemaakt van formele en informele ondersteuning en/of een combinatie van collectieve en individuele voorzieningen. Zo ontstaat een maatwerkarrangement dat aansluit bij de behoefte van de inwoner en gericht is op het versterken van de zelfredzaamheid.  
We hebben een kwaliteitssysteem waarin er naast aandacht voor regels en privacy ook aandacht is voor kwalitatief goede zorg.

Nieuwe ontwikkelingen

Vervoerscentrale/Plus OV (Voorjaarsnota 2019)

Toelichting

Ten opzichte van de begroting 2020 van de gemeente Apeldoorn werden substantieel hogere uitgaven op Routegebonden (RGV) – en Vraagafhankelijke vervoerskosten (VAV) verwacht. In de MPB 2020-2023 is daarom het budget met € 1,3 miljoen verhoogd.
Aanleiding was:
·Een stijgende zorgvraag die direct doorwerkt op de vraag naar vervoer
·Een stijging aan solo-indicaties
·Er zijn minder (efficiëntere) combi-ritten te maken, omdat Apeldoorn geen combi’s kan maken met andere gemeenten binnen het routegebonden vervoer
·De hoge kwaliteitseisen die wij vorig jaar in de aanbesteding aan de vervoerders hebben gesteld.
·De aantallen waarmee richting de aanbesteding gerekend is, zijn gebaseerd op aannames, dan wel (niet complete) data van PlusOV.

Zowel voor het routegebonden – als ook het vraagafhankelijke vervoer zijn we intern overleggen gestart om te kijken hoe de kosten op deze vervoersstromen kunnen worden gereduceerd.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 13:02:56 met de export van 06/15/2021 12:34:10