Jeugd en onderwijs

Prestaties

Indicatoren

Effectindicatoren

Trendanalyse

Trendanalyse

Absoluut verzuim (aantal per 1.000 leerlingen)

In de effectindicator staan de meest actuele cijfers van DUO die betrekking hebben op het aantal leerplichtigen (per 1.000 leerlingen) in Apeldoorn, dat op enig moment gedurende dat jaar niet stond ingeschreven op een school. Tot en met het schooljaar 2017-2018 hadden deze een grillig verloop. In de jaren daarna zijn de aantallen, mede door verbeteringen in de registratie, afgenomen. Dit is in bovenstaande tabel van DUO nog niet zichtbaar, maar wel in de jaarverslagen Leerplicht/RMC van de schooljaren 2018-2019 en 2019-2020.

Relatief verzuim (aantal per 1.000 leerlingen)

We zien een afname van het aantal leerlingen dat in Apeldoorn ongeoorloofd afwezig is. Scholen hebben hun verzuimregistratie steeds beter op orde waardoor samen met de leerplichtambtenaar sneller de juiste actie kan worden ingezet.

Vroegtijdig schoolverlaters vo en mbo zonder startkwalificatie

In deze effectindicator staan de meest actuele cijfers gepubliceerd op de website waarstaatje gemeente.nl. In het schooljaar 2019-2020 laten onze eigen cijfers zien dat het aantal VSV’ers afneemt. Dit heeft onder meer met de gevolgen van corona te maken: ondanks alle problemen die het thuisonderwijs met zich meebrengen slagen alle professionals in het onderwijs erin om leerlingen bij het onderwijs te blijven betrekken en voorkomen ze uitval. Leerplicht en RMC ondersteunen het onderwijs hierbij en bezoeken waar nodig de leerlingen thuis. Mede doordat de arbeidsmarkt voor jongeren moeilijker bereikbaar is geworden, is een baan geen gemakkelijk alternatief meer voor schoolgang. Het verschijnsel van voorgaande jaren, dat de beschikbaarheid van banen jongeren ertoe verleidde om hun opleiding niet meer af te maken, is niet meer zichtbaar.
Daarnaast hebben steeds meer scholen eigen of gezamenlijke voorzieningen om leerlingen die dreigen uit te vallen vroegtijdig te begeleiden en zijn er in 2020 in het kader van de Sluitende Aanpak verbeteringen doorgevoerd, zoals een effectiever Jongerenloket-casusoverleg doordat meer externe partners aansluiten. Verder is vorig jaar een cijfermatige analyse gemaakt van de kwetsbare jongeren, waardoor meer zicht is gekomen op de omvang van deze doelgroep, waardoor gerichtere maatregelen mogelijk zijn.
In het nieuwe regionale VSV-beleidsplan 2021-2024 zijn nieuwe maatregelen opgenomen om VSV verder terug te dringen. De maatregelen zijn tot stand gekomen in samenwerking met partners in de regio uit verschillende domeinen. Het nieuwe programma richt zich op het voorkomen van problemen of opgestapelde persoonlijke problematiek en bevat onder meer de ontwikkeling van regionaal jongerenadvies, versterken van de betrokkenheid van ouders en anderen rondom de jongere, jongerencoaching, het onderwijsveld ondersteunen bij het optimaliseren van het leerklimaat en het versterken van loopbaanbegeleiding.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 13:02:56 met de export van 06/15/2021 12:34:10