Cultuur, erfgoed, evenementen en sport

Prestaties

1.1 Vergroten van de herkenbaarheid van Apeldoorn

Prestaties

Wat hebben we gedaan in 2020?

1.1.1. We realiseren in 2020 t/m 2022 per jaar minimaal 4  kunstwerken

Toelichting

In 2020 zijn 3 kunstwerken opgeleverd en de 4e zal begin 2021 worden geplaatst. Door de coronacrisis heeft dit traject enige vertraging opgelopen.

1.1.2  We stimuleren dat ACEC in 2021 een regionale speler is op het gebied van kunst, landschap en natuur.

Toelichting

ACEC heeft zich in 2020 ingezet voor meerdere regionale trajecten, waaronder de proeftuin Kunst + Landschap, de tentoonstelling Hoe = Het Nu (kunst uit Oost Nederland) samen met Kunstgemaal Bronkhorst en the Big Draw. Hierdoor ontwikkelt ACEC zich steeds meer tot een belangrijke speler en samenwerkingspartner in de regio.

1.1.3 Via het erfgoedfonds stimuleren we onderhoud en behoud van ons Gemeentelijk erfgoed

Toelichting

Via het Erfgoedfonds is het volgende gestimuleerd:
Onderhoud gemeentelijk monumenten: er zijn 50 aanvragen voor onderhoud aan gemeentelijk monumenten binnengekomen en 38 aanvragen gehonoreerd.
Gevelfonds: er zijn 8 aanvragen voor het Gevelfonds binnengekomen en gehonoreerd. In 2020 zijn 7 gevels met behulp van het fonds opgeknapt.
Archeologiefonds: er is het afgelopen jaar éénmaal een aanvraag ingediend via het erfgoedfonds voor ondersteuning bij archeologisch onderzoek. Dit ligt in de lijn van de verwachting, er wordt ieder jaar 1 tot 5 keer gebruik gemaakt van deze regeling.
Duurzaamheidsdienst: er zijn ongeveer 20 adviesverzoeken binnengekomen waar, al dan niet via een digitaal, locatiebezoek, naar maatwerk is geadviseerd.

1.1.4  Data erfgoed is eind 2020 op orde in het kader van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)

Toelichting

De omgevingswet is uitgesteld en hiermee is er ook meer tijd voor het in kaart brengen van de data. Dit is ook nodig, omdat de landelijke structuur van het DSO nog niet vaststaat. Achter de schermen kan er al wel goed werk voor geleverd worden.      

1.1.5  We inventariseren in 2020 het waardevolle erfgoed vanaf de jaren ’70.

Toelichting

In 2020 is het Jonge Erfgoed geïnventariseerd. In 2021 zal de waardering hiervan plaats gaan vinden.

1.1.6  We maken via het programma ‘Wij zijn Veluwe’ erfgoed zichtbaarder in Apeldoorn.

Toelichting

Het afgelopen jaar is onder andere gewerkt aan de volgende onderdelen binnen het programma Wij zijn Veluwe – erfgoed
•   75 jaar bevrijding: er zijn middelen uit Wij zijn Veluwe beschikbaar gesteld voor het beter bekend maken van onze beladen erfgoed, specifiek het Apeldoorns Bosch, de Bunker Seys Inquart en het munitiedepot Hoog Soeren.
•   Verhaal van Apeldoorn: samen met CODA is dit verhaal verder uitgewerkt. Specifiek is voor de kinderboekenweek een kinderversie van het Verhaal van Apeldoorn gelanceerd: Lang Geleden in Apeldoorn, de geschiedenis van Apeldoorn in 10 voorleesverhalen.
•   Haalbaarheidsstudie Grafheuvelcentrum: de haalbaarheidsstudie Grafheuvelcentrum is opgeleverd, dit heeft geresulteerd in een vervolgproces samen met andere gemeenten op de Veluwe en samen met Veluwe op 1 en Visit Veluwe. Er wordt gekeken hoe we, verspreid over 5 gemeenten, het belevingsgebied ‘Veluws Verleden’ met een Archeologisch Belevingscentrum kunnen laden.
•   Voor een kwalitatieve impuls aan onze landgoederen en kastelen is een financiële bijdrage geleverd aan de renovatie van de boerderij op landgoed Woudhuis, kasteel Ter Horst en de watertoren en een boerderij op landgoed Deelerwoud.
•   Waterkwaliteit Uddelermeer: Er is in mankracht en financieel bijgedragen aan het onderzoek naar de verbetering van de waterkwaliteit van het Uddelermeer. Dit onderzoek zal in 2021 vervolgd worden.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2021 13:02:56 met de export van 06/15/2021 12:34:10